Київ. 11 листопада 2013 (agravery.com). Зростання експорту сировинної сільськогосподарської продукції несе певні загрози, оскільки ми вивозимо в основному товари з низькою доданою вартістю. Натомість, значно вигідніше експортувати продукцію переробки. Про це під час прес-конференції за підсумками розвитку агропромислового комплексу з початку року розповів начальник відділу агропромислового комплексу ДП «Держзовнішінформ»Олександр ОДОСІЙ.
За словами експерта, експортуючи пшеницю за 250 доларів ми втрачаємо певні вигоди, які можемо отримати від експорту борошна, кондитерських виробів. Проаналізувавши вартість експортних товарів, фахівці прийшли до висновку, що вартість пшениці середньозважена за останні роки в загальній структурі експорту є досить низькою, тоді як молокопродукти, м’ясо продавати вигідніше.
«Середньозважена митна вартість м’яса минулого року складала понад 1600 доларів за тонну. Тому потрібен правильно розставляти пріоритети, дивитися куди ми рухаємося з урахуванням далекої перспективи, що буде через 5–10 років», — наголосив Одосій.
Певні можливості і перспективи дає саме розвиток переробних галузей, як кондитерська, борошномельна, молочна, м’ясопереробна. Вони дозволяють створювати робочі місця та й додана вартість буде значно вищою, ніж у випадку експорту сировини, додав експерт.